Güncel

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: OPEC’in petrol tahminlerinde yaptığı revizyon ve azalan vaka sayılarının desteğinde alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, OPEC’in petrol talebi tahminlerinde yaptığı yukarı yönlü revizyon ışığında enerji hisselerinde görülen alımlar öncülüğünde genel olarak pozitif seyir izledi. OPEC öngörülerine baktığımızda, bu yıl için petrol talebi tahmini OPEC dışı ülkelerde yaşanan arz sıkıntıları nedeniyle önceki aya kıyasla günlük 260 bin varil artırıldı. OPEC 2022 yılı için günlük küresel petrol talebi tahminini 4,2 milyon artırarak 100,8 milyon varile yükseltti. Söz konusu gelişmeler ışığında petrol fiyatları 6 haftanın zirvesi olan 73,5 dolar seviyesine yükseldi. Öte yandan, 7 günlük ortalama vaka sayısının ay başındaki 167.600 seviyesinden 144.300 seviyesine gerilemesi de yeniden açılma temalı havayolları ve kruvaziyer gibi sektör hisselerinde pozitif seyir görülmesinde etkili oldu. Bu çerçevede, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,33 seviyesine ılımlı yönelim gösterirken, VIX endeksi de 19 seviyesine doğru geriledi. Dow Jones endeksi %0,76 değer kazancıyla 34.869,63 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,23 artışla 4.468,73 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,07 gerileme ile 15.105,60 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında da, ABD’de para politikasına yön verecek olan TÜFE verisi öncesinde alıcılı seyir hakim. Verinin endişe verici boyutta gerçekleşmeyeceğine yönelik öngörülerin risk algısını desteklediğini takip ediyoruz. Öte yandan, petrol fiyatlarındaki güçlenme ile MSCI Asya Pasific endeksinde enerji sektörü hisseleri pozitif ayrışıyor. Nikkei endeksi ise 1990 yılından bu yana gördüğü zirve seviyelere yaklaşıyor. Ancak, Hong Kong ve Çin piyasalarının bölge özelindeki gelişmeler nedeniyle negatif ayrıştıklarını takip ediyoruz. Hong Kong’da Evergrande Group’un hisseleri Eylül ayında satışlarda önemli ölçüde gerileme beklentisi ile %6’dan fazla düşmesiyle Hang Seng endeksi %0,22 ekside seyrediyor. Shangai endeksi de düzenleyici otoritenin aksiyonları nedeniyle yatay seyir izliyor. ABD vadeliler tarafında da ılımlı alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de NFIB küçük işletme iyimserliği ve TÜFE verileri izlenecek.NFIB küçük işletme iyimserliği Ağustos ayı verisinin aylık bazda 1,39 artışla 2,30 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. TÜFE verisinin de manşey ve çekirdek bazda yıllık olarak sırasıyla %5,3 ve %4,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları, NY Empire State imalat endeksi, ithalat fiyatları ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. NY Empire State imalat endeksi Eylül ayı verisinin aylık bazda 0,3 puanlık ılımlı düşüşle 18 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. İthalat fiyatları Ağustos ayı verisinin de yıllık bazda %9,4 artış kaydedeceği öngörülüyor. Sanayi üretimi verisine ilişkin piyasa beklentisi de aylık bazda %0,5 artş görüleceği yönünde. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi Temmuz ayı verisi izlenecek. Verinin yıllık bazda %6 artış kaydetmesi öngörülüyor. Asya tarafında ise Japonya’da çekirdek makine siparişleri ve Tertiary sanayi endeksi verileri izlenecek. Çekirdek makine siparişlerl Temmuz ayı verisinin yıllık bazda %14,8 artış kaydetmesi öngörülüyor. Tertiary sanayi endeksi verisinin de aylık bazda %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Çin cephesinde de perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri izlenecek. Perakende satışlar Ağustos ayı verisinin yıllık bazda %7 artış kaydetmesi bekleniyor. Sanayi üretimi verisine ilişkin piyasa beklentisi de yıllık bazda %5,8 artış görülmesi yönünde.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu